Caprese z pesto to ostatnie smaki lata z mojego warzywniaczka. Zerwałam ostatnie słodkie pomidorki i kwiaty nasturcji. Narwałam cały pęk rukoli i zrobiłam duży słoik pesto. Trzeba nacieszyć podniebienie tymi wyjątkowymi smakami i czekać na następny sezon. Do sałatki użyłam własnego pesto z rukoli ale można użyć dowolnego, takiego jakie lubimy.
składniki:
1 kulka mozzarelli
2 nieduże pomidory
2 łyżki pesto z rukoli
2-3 kwiatki nasturcji
Pomidory dokładnie umyć i pokroić w plastry. Mozzarellę osączyć z zalewy i również pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć na przemian plastry mozzarelli i pomidora. Całość polać pesto, jeśli pesto jest za gęste można dodać trochę oleju lub oliwy. Przybrać kwiatkami nasturcji i od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz