czwartek, 20 października 2016

Indyk duszony z gruszką w sosie dyniowym z serem pleśniowym

To danie to moje małe eksperymenty. Chciałam przemycić w nim trochę dyni więc aby mężuś zjadł ze smakiem dodałam ser pleśniowy. Ser pleśniowy razem z dynią stworzył przepyszny sosik i danie zniknęło z talerza bardzo szybko.

składniki:

500 g piersi z indyka
300 g dyni (bez pestek i skóry)
2 nieduże gruszki
100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
ok 1/2 szklanki gorącej wody
olej kokosowy do smażenia
sól, pieprz
1 łyżeczka tymianku
makaron pełnoziarnisty świdry Lubella

Dynię pokroić w średnią kostkę, gruszki obrać i pokroić w małą kostkę. Pokrojone składniki odstawić. Pierś z indyka pokroić w średnią kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć mięso aby zmieniło kolor, doprawić solą i pieprzem. Podlać wodą, dodać dynię oraz tymianek. Przykryć i dusić kilka minut aż dynia zmięknie. Gdy dynia już zmięknie dodać pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojone gruszki, wymieszać. Jeszcze chwilę wszystko razem dusić aby ser się rozpuścił a dynia się rozpadła i zagęściła całość. Makaron ugotować. Nałożyć na talerze, na makaron wyłożyć indyka w sosie i podawać.





Przepis bierze udział w konkursie "1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!"


1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

1 komentarz: