Mojego ulubionego bakłażanka postanowiłam wrzucić na pizzę. Do towarzystwa dorzuciłam mu ostatnie już własne pomidorki oraz mozzarellę. Przyznam szczerze, że pizza z bakłażanem jest przepyszna i zagości u nas jeszcze nie raz.
składniki:
ciasto
3 szklanki mąki pszennej typ 500
1 szklanka letniej wody
50 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 łyżka oregano
2 łyżki oleju
dodatki
3 łyżki ajwaru
1 bakłażan (ok 350 g)
ok 30 pomidorków koktajlowych
1 opakowanie mozzarelli małe kulki
4-5 plastrów szynki dojrzewającej
ser żółty do posypania
olej do skropienia bakłażana
zioła włoskie
Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Delikatnie posolić i odstawić na ok 30 minut aby bakłażan puścił sok. Potem bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić olejem i oprószyć ziołami włoskimi. Ugrillować na patelni grillowej, wystudzić.
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i oregano. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść elastyczne ciasto.Gotowe ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Potem ciasto rozwałkować, u mnie na wielkość blaszki z piekarnika. Rozwałkowane ciasto ułożyć na papierze do pieczenia. Ciasto posmarować ajwarem. Na cieście ułożyć plastry grillowanego bakłażana oraz szynkę porwaną na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe i małe kulki mozzarelli przekroić na pół. Ułożyć pomiędzy bakłażanem i szynką. Posypać startym serem żółtym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20 minut, funkcja góra-dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz