czwartek, 27 października 2016

Kurczak w sosie serowym

Kurczak w sosie serowym to kolejna propozycja na szybkie danie. Zazwyczaj sos serowy przygotowuje na bazie beszamelu ale tym razem sos zrobiłam nieco inaczej i od razu z kurczakiem. Podsmażonego kurczaka zalałam śmietanką i dodałam sery. Do sosu możemy użyć dowolnego sera, który rozpuści się nam w śmietance. Może być pleśniowy z przerostem pleśni, sery twarde ( np. pecorino, parmezan, cheddar, radamer) czy ewentualnie serek topiony. W zależności od rodzaju sera sos może mieć różną konsystencję, od kremowej po bardziej ziarnistą. 

składniki:

1 duża podwójna pierś z kurczaka
200 ml śmietanki 30 %
50 ml bulionu drobiowego
75 g sera z niebieską pleśnią
75 g sera cheddar
olej kokosowy do smażenia
sól,pieprz
makaron, u mnie rurki Malma
posiekana natka pietruszki do posypania

Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostką. Rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i podsmażyć kurczaka. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę oraz bulion. Dodać pokruszony ser pleśniowy oraz drobno start cheddar. Dokładnie wymieszać i zagotować. Gotować chwilę aby ser dokładnie się rozpuścił a sos zgęstniał. Makaron ugotować al'dente i nałożyć na talerze. Na makaron wyłożyć kurczaka z sosem serowym. Posypać natka pietruszki i podawać. Jak ktoś woli można też ugotowany makaron wymieszać razem z kurczakiem i sosem.

Danie podane na talerzu z kolekcji Secret Porcelana Bogucice





1 komentarz:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń