składniki:
4 ćwiartki z kurczaka lub 8 pałek
1 duży jogurt naturalny (400 g)
2 ząbki czosnku
sól pieprz
1 łyżeczka słodkiej papryki
Jogurt przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Jeśli używamy ćwiartek to podzielić je na dwa kawałki. Następnie kawałki przełożyć do miski z marynatą jogurtową. Dokładnie wymieszać lub ręką nasmarować mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stało w lodówce przez noc. Następnie kawałki kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1-1,5 godziny w zależności od wielkości kawałków mięsa, funkcja termoobieg. Na 20-30 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć aby skórka się przyrumieniła. Gotowego kurczaka podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie kuskus z ogórkiem i koperkiem oraz pomidorki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz