poniedziałek, 26 września 2016

Mocno czosnkowa sałatka brokułowa

Dodaję czosnek gdzie tylko się da, szczególnie dużo go w moich jesiennych i zimowych potrawach aby wzmocnić odporność. Tym razem zrobiłam mocno czosnkową, kolorową sałatkę brokułową. Brokuły lubią czosnek a ja bardzo lubię to połączenie.

składniki:

1 duży brokuł
5 jajek
1 duża czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
150 g żółtego sera, u mnie gouda
5 łyżek majonezu
5 łyżek jogurtu naturalnego
3-4 ząbki czosnku
mielony pieprz kolorowy

Jogurt i majonez przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz trochę zmielonego czarnego pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszać i odstawić aby smaki się przegryzły. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente. Osączyć i wystudzić, duże różyczki podzielić na mniejsze. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Ser żółty również pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy na sicie. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Dodać wcześniej przygotowany sos i jeszcze raz wymieszać.



4 komentarze:

  1. Pychotka, akurat mam wszystkie składniki. Jutro tylko dokupię paprykę i zabieram się za sałatkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie sałatki 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. sól dodać do sałatki czy do sosu? czy może solić nie trzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W składnikach nie ma soli, nie solę ani sosu ani sałatki, majonez jak dla mnie nadaje odpowiedniego smaku, daje tylko troche pieprzu. Ale oczywiście można sobie dosolic wedle smaku.

      Usuń