poniedziałek, 19 stycznia 2015

Makaron z ricottą i migdałami

Nie samym mięsem człowiek żyje i dziś danie bez mięska. Makaron z dodatkiem lubczyku a do tego prosty sos z ricotty i migdałów z dodatkiem natki pietruszki. Wyszło mega pyszne danie.

składniki:

400 g makaronu z lubczykiem
250 g ricotty
50 ml śmietanki 30 %
2 solidne garście migdałów pokroionych w słupki
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżka masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
słonecznik do posypania

Na patelni rozgrzać masło, dodać ricottę i słodką śmietankę, wymieszać aby składniki się połączyły. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Następnie dodać natkę pietruszki oraz migdały, wymieszać dodać bulion. Chwilę jeszcze dusić, ciągle mieszając, aby sos zgęstniał i nabrał jednolitej konsystencji. Makaron ugotować i osączyć . Dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać prażonym słonecznikiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz