niedziela, 18 stycznia 2015

Buraczki zasmażane

Buraczki zasmażane to pyszny dodatek do obiadu. Pasują i do mięska i do rybki ale też do jajka sadzonego. Każdy ma swój sposób na ich przyrządzenie. Ja po prostu przesmażam na maśle z dodatkiem mąki. Doprawiam tylko ciut sokiem z cytryny lub sosem balsamicznym, cukru nie dodaje bo buraki są same w sobie słodkie ale każdy może zrobić to po swojemu jak lubi.

składniki:

1,5 kg czerwonych buraczków
100 g masła
2 łyżki sosu balsamicznego lub soku z cytryny
2-3 łyżki mąki pszennej

Buraczki umyć i ugotować lub upiec w piekarniku. Następnie buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub na puree. Na patelni rozpuścić masło dodać buraczki i chwilę smażyć, często mieszając. Do smaku dać nieco sosu balsamicznego, ja dałam dwie łyżki. Następnie dodać mąkę, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Podawać na ciepło, ale na zimno też są smaczne.


3 komentarze:

  1. ja robie inaczej. Dodaje jabłko i ciut cukru, wtedy są genialne w smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawy pomysł z jabłkiem, muszę tez kiedyś wypróbować

      Usuń
  2. A ja jeszcze cukier zamieniłam na sok z malin polecam ��

    OdpowiedzUsuń