składniki:
1,5 kg czerwonych buraczków
100 g masła
2 łyżki sosu balsamicznego lub soku z cytryny
2-3 łyżki mąki pszennej
Buraczki umyć i ugotować lub upiec w piekarniku. Następnie buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub na puree. Na patelni rozpuścić masło dodać buraczki i chwilę smażyć, często mieszając. Do smaku dać nieco sosu balsamicznego, ja dałam dwie łyżki. Następnie dodać mąkę, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Podawać na ciepło, ale na zimno też są smaczne.
ja robie inaczej. Dodaje jabłko i ciut cukru, wtedy są genialne w smaku.
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł z jabłkiem, muszę tez kiedyś wypróbować
UsuńA ja jeszcze cukier zamieniłam na sok z malin polecam ��
OdpowiedzUsuńA ja zasmarzam z słownika i odrobina mąki i troszkę soku z cytryny i troszkę cukru i soli i pieprzu do smaku są rewelacyjne
OdpowiedzUsuń