czwartek, 8 stycznia 2015

Zakwas na biały barszcz

Na blogu jest już zakwas na żurek więc musi być też na biały barszcz. Oba zakwasy robi się tak samo, różnią się jedynie rodzajem mąki. Do żurku używamy mąki żytniej a do białego barszczu mąki pszennej.

składniki:

1 szklanka mąki pszennej typ1850, użyłam Młyn Kopytowa
1 litr przegotowanej letniej wody
2-3 ząbki czosnku
3-4 listki laurowe
po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
piętka chleba na zakwasie

oraz
słój lub kamienny garnek

Do dużego słoja (lub kamiennego garnka) wsypać mąkę. Dodać przyprawy i rozgniecione ząbki czosnku. Wlać letnią przegotowaną wodę i wymieszać. Dodać piętkę chleba na zakwasie, przykryć ściereczką lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5 dni ( u mnie stoi w kuchni na stole). Raz na 24 godziny przemieszać drewnianą łyżką. Po ukiszeniu przecedzić przez sito lub po prostu wyłowić przyprawy (ziarna pieprzu i angielskiego ziela oraz listki laurowe). Z gotowego zakwasu możemy przygotować biały barszcz a resztę przelać do butelki lub słoika i  przechowywać w lodówce. (W zakwasie widać gdzieniegdzie małe ziarenka, to sezam bo dodałam piętkę chleba z sezamem.)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz