składniki:
1 szklanka mąki pszennej typ1850, użyłam Młyn Kopytowa
1 litr przegotowanej letniej wody
2-3 ząbki czosnku
3-4 listki laurowe
po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
piętka chleba na zakwasie
oraz
słój lub kamienny garnek
Do dużego słoja (lub kamiennego garnka) wsypać mąkę. Dodać przyprawy i rozgniecione ząbki czosnku. Wlać letnią przegotowaną wodę i wymieszać. Dodać piętkę chleba na zakwasie, przykryć ściereczką lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5 dni ( u mnie stoi w kuchni na stole). Raz na 24 godziny przemieszać drewnianą łyżką. Po ukiszeniu przecedzić przez sito lub po prostu wyłowić przyprawy (ziarna pieprzu i angielskiego ziela oraz listki laurowe). Z gotowego zakwasu możemy przygotować biały barszcz a resztę przelać do butelki lub słoika i przechowywać w lodówce. (W zakwasie widać gdzieniegdzie małe ziarenka, to sezam bo dodałam piętkę chleba z sezamem.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz