składniki:
1 szklanka grochu łuskanego
1/2 szklanki cieciorki
1/2 szklanki soczewicy zielonej lub czerwonej
ok 2,5 l wody
500 g wędzonych kości
200 g cienkiej kiełbasy lub wędzonego boczku
2 cebule
1 marchewka
3 ziemniaki
3 listki laurowe
pęczek włoszczyzny (liście selera i pora,natka pietruszki)
ok 3 łyżki majeranku
garść posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
Groch, cieciorkę i soczewicę namoczyć na noc we wodzie. Wędzone kości włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać 1 cebulę, włoszczyznę, listki laurowe. Gotować aż miesko będzie miękkie, ok 1 godziny. Po tym czasie kości wyłowić z wywaru a do garnka wrzucić osączone ziarna grochu, cieciorki i soczewicy. Gotować aż będą prawie miekkie. W między czasie przygotować warzywa. Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do garnka dodać pokrojone warzywa oraz majeranek. Wystudzone kości obrać z mięska, kiełbasę/boczek pokroić w drobną kostkę i razem z posiekaną natką też dodać do zupy. Wszystko jeszcze gotować aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić solą i majerankiem jak potrzeba.
Wygląda apetycznie. Ja zrobiłam troszkę inną - obok soczewicy dodałam jak to w tradycyjnej grochówce również groch łuskany, a do tego kiełbaskę chorizo. Wyszła obłędnie pyszna.
OdpowiedzUsuńhttp://zalewajka.com.pl/zupy/grochowka-z-soczewica-i-chorizo/