składniki:
2 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym (ok 350-400 g)
1,5 szklanki mąki typ 500 Młyn Kopytowa
2-3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
Do miski wbić jajka. Dodać serek homogenizowany i zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Dobrze rozgrzać olej. Smażyć pączusie. Łyżkę zanurzać w oleju następnie nabierać ciasto i ponownie włożyć do oleju aby ciasto się zsunęło do oleju. Pączusie smażyć na złoty kolor z obu stron, podczas smażenia jeśli będą miały dość miejsca to same się obracają. Osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
może być inna mąka-tortowa bądź pszenna zwykła?
OdpowiedzUsuńoczywiście może byc inna:)
UsuńZrobiłam ,wyszły rewelacyjne,dziekuje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńsuper bardzo sie cieszę że smakowały, pączusie bardzo prose i pyszne sama ostatnio robiłam dwa razy:)
UsuńPyszne tobiłam choć bałam sie że nie wyjdą mi bo żadko coś mi sie udaje
OdpowiedzUsuńpączusie są bardzo proste i zawsze sie udają, trzeba próbowac jak raz nie wyjdzie to następnym razem sie uda, mi tez nie zawsze wszystko wychodzi :)
UsuńA nie wychodzą za mało słodkie? Nie powinno się dodać cukru pudru do ciasta? Można je ponadziewać?
OdpowiedzUsuńdla mnie akurat są w smaku- serek jest słodki a do tego posypuje się je cukrem pudrem, co do nadziewania nie próbowałam ich nadziewać bo za szybko znikają
UsuńTez zrobiłam przd chwilą pycha :-)
OdpowiedzUsuńA jak długo je smażyć
OdpowiedzUsuńnie ma określonego czasu, po prostu trzeba obserwować i smażyć aż będą takie złotobrązowe mniej więcej jak na zdjęciu
UsuńDuzo ich wychodzi z tego przepisu bo nw czy zrobic podwójna porcje
OdpowiedzUsuńzalezy jak duże pączusie sie zrobi, tak średni dwadzieścia parę sztuk
UsuńPonczusie... Robiłam jak jeszcze dzieci były małe i jakoś tak zapomniałam... Dzięki! :-)
OdpowiedzUsuń