składniki:
150 g aktywnego zakwasu żytniego
300 g mąki ekologicznej pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa
150 g mąki pszennej ekologicznej pełnoziarnistej typ 1850 Młyn Kopytowa
300 ml letniej wody
2 łyżki oleju
1 łyżka soli
1 łyżka czarnuszki, u mnie czarnuszka z Piątnicy
W misce wymieszać zakwas, letnią wodę i olej. W drugiej misce wymieszać obie mąki z solą i czarnuszką. Następnie połączyć zawartość obu misek i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 4 godziny. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki, wierzch posmarować wodą i ułożyć na kratce do wystudzenia.
Wygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńTeż robię chlebek na zakwasie - czarnuszka świetnie do niego pasuje.
OdpowiedzUsuńOstatnio odkryłem, że czarnuszka świetnie również komponuje się w sałatkach – dodaje pikanterii (trochę jak pieprz), przy okazji będąc bardzo wartościowym składnikiem pokarmowym.
http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/szpinak-czarnuszka-w-salatce/