czwartek, 29 stycznia 2015

Pszenny chleb na zakwasie z czarnuszką

Pyszny i zdrowy chlebek na zakwasie. Tym razem z mąki pszennej ekologicznej z dodatkiem ziarenek czarnuszki. Najlepszy sam z masełkiem.

składniki:
150 g aktywnego zakwasu żytniego
300 g mąki ekologicznej pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa
150 g mąki pszennej ekologicznej pełnoziarnistej typ 1850 Młyn Kopytowa
300 ml letniej wody
2 łyżki oleju
1 łyżka soli
1 łyżka czarnuszki Piątnica

W misce wymieszać zakwas, letnią wodę i olej. W drugiej misce wymieszać obie mąki z solą i czarnuszką. Następnie połączyć zawartośc obu misek i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 4 godziny. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Po upieczeniu chlebek wyjąć z foremki, wierzch posmarować wodą i ułożyć na kratce do wystudzenia.




2 komentarze:

  1. Też robię chlebek na zakwasie - czarnuszka świetnie do niego pasuje.

    Ostatnio odkryłem, że czarnuszka świetnie również komponuje się w sałatkach – dodaje pikanterii (trochę jak pieprz), przy okazji będąc bardzo wartościowym składnikiem pokarmowym.
    http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/szpinak-czarnuszka-w-salatce/

    OdpowiedzUsuń