składniki:
1 l wody lub bulionu mięsnego
0,5 l zakwasu na biały barszcz
3 listki laurowe
3 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
2 łyżki kwaśniej śmietany
2 łyżki mąki
sól morska
3 opakowania kiełbasek mini białych Degustino
Do garnka wlać wodę. Dodać listki laurowe, majeranek oraz obrane i pokrojone ząbki czosnku. Zagotować. Następnie dodać zakwas i ponownie zagotować. Do smaku doprawić solą. Zaciągnąć śmietaną - śmietanę wymieszać z mąką z odrobiną wywaru i wlać do garnka. Kiełbaski pokroić na grubsze plasterki i też wrzucić do garnka. Wszystko zagotować i gotować jeszcze ok 2 minutki. Barszczyk podałam tylko z kiełbaskami z dodatkiem pieczywa dlatego też dodatkowo zagęściłam go mąką, jeśli wolimy rzadszy lub też podajemy barszczyk np. z ziemniakami nie ma potrzeby zaciągać go mąką.
Przepis na barszczyk całkiem ciekawy, tylko trochę mnie te "kiełbaski" przeraził, bo jak na mój gust to tak kiełbaska wyglądać nie powinna, nie mam pojęcia co jest w środku, bo nie posądzam ich o posiadanie jak było napisane 90% mięska
OdpowiedzUsuńpierwszy raz miałam okazję jeśc takie kiełbaski i nam smakowały ale kwestia gustu zależy co kto lubi, według opisu producenta zawierają 87 % mięsa czy jest mniej nie wiem, do zjedzenia kiełbasek nie zmuszam jeśli sie nie podobają lub nie spełniają oczekiwań po prostu nie musimy ich jeść
Usuń