składniki:
3 ćwiartki kurczaka
4 małe cebule (2 czerwone i 2 żółte)
2 czerwone papryki
5-6 średnich ziemniaków
słodka papryka
czosnek granulowny
rozmaryn lub tymianek
sól
olej
Ćwiartki kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na dwa kawałki. Mięso oprószyć ze wszystkich stron słodką papryką oraz czosnkiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa ułożyć między kawałkami mięsa. Wszystko delikatnie skropić olejem i oprószyć rozmarynem lub tymiankiem oraz solą. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C, zapiekać ok 1-1,5 godziny. Pod koniec pieczenia odkryć aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca.
rozmaryn lub tymianek
sól
olej
Ćwiartki kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na dwa kawałki. Mięso oprószyć ze wszystkich stron słodką papryką oraz czosnkiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa ułożyć między kawałkami mięsa. Wszystko delikatnie skropić olejem i oprószyć rozmarynem lub tymiankiem oraz solą. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C, zapiekać ok 1-1,5 godziny. Pod koniec pieczenia odkryć aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz