piątek, 12 lutego 2016

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

Krokiety to pyszne danie, trochę pracochłonne ale bardzo pożywne. Na wierzchu chrupiące  a w środku nadziane pysznym farszem. Najlepiej smakują z filiżanką czerwonego barszczu.

składniki:

naleśniki
4 szklanki mąki
0,5 l wody może być gazowana
0,5 l mleka
duża szczypta soli
mała szczypta cukru
1 jajko
2 łyżki oleju

farsz
800 g pieczarek
400 g żółtego sera
2 duze cebule
sól
majeranek

oraz
jajka i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować aby nie było grudek i odstawić. Ciasto nie powinno być zbyt gęste aby podczas smażenia swobodnie rozpływało się po patelni. Dlatego też najlepiej zrobić próbę jednego naleśnika i sprawdzić ciasto a potem ewentualnie dolać wody lub dodać mąki. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na oleju zeszklić cebulę następnie dodać starte pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę, do smaku doprawić solą i majerankiem. Odstawić do wystudzenia. Z przygotowanego wczesniej ciasta usmażyć nalesniki. Do wystudzonych pieczarek zetrzeć ser żółty i wymieszać. Farszem posmarować naleśniki i zwinąć w krokiety. Gotowe krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Wyszło mi 12 krokietów, podałam je z czerwonym barszczykiem zabielanym.







4 komentarze:

  1. Krokiety bardzo smaczne. Uwielbiam takie.

    OdpowiedzUsuń
  2. który ser będzie najlepiej nadawał sie do krokietów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daje zazwyczaj taki jaki mam pod ręka a najczęściej uzywam goudy,edamskiego i radamer

      Usuń