Krokiety to pyszne danie, trochę pracochłonne ale bardzo pożywne. Na wierzchu chrupiące a w środku nadziane pysznym farszem pieczarkowo-serowym. Najlepiej smakują z dodatkiem czerwonego barszczu.
składniki:
naleśniki
4 szklanki mąki pszennej
0,5 l wody może być gazowana
0,5 l mleka
duża szczypta soli
mała szczypta cukru
1 jajko
2 łyżki oleju
farsz
800 g pieczarek
400 g żółtego sera
2 duże cebule
sól
majeranek
oraz
jajka i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować aby nie było grudek i odstawić. Ciasto nie powinno być zbyt gęste aby podczas smażenia swobodnie rozpływało się po patelni. Naleśniki muszą być cienkie i elastyczne aby nie pękały przy zwijaniu. Dlatego też najlepiej zrobić próbę jednego naleśnika i sprawdzić ciasto a potem ewentualnie dolać wody lub dodać mąki. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na oleju zeszklić cebulę następnie dodać starte pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę, do smaku doprawić solą i majerankiem. Odstawić do wystudzenia. Z przygotowanego wcześniej ciasta usmażyć naleśniki. Do wystudzonych pieczarek zetrzeć ser żółty i wymieszać. Farszem nadziać naleśniki i zwinąć w krokiety. Gotowe krokiety panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Wyszło mi 12 krokietów, podałam je z czerwonym barszczykiem .
Krokiety bardzo smaczne. Uwielbiam takie.
OdpowiedzUsuńHJak dla mnie idealne...
OdpowiedzUsuńktóry ser będzie najlepiej nadawał sie do krokietów?
OdpowiedzUsuńDaje zazwyczaj taki jaki mam pod ręka a najczęściej uzywam goudy,edamskiego i radamer
UsuńTarty ser mozarella będzie ok?
UsuńOsobiście bardziej wolę żółty ale mozzarella też może być.
UsuńPyszne jak wszystkie przepisy które robię według Pani rad :)
OdpowiedzUsuń