Kolejna wersja pieguska. Bardzo lubię keksy więc do pieguska dodałam bakalie i wyszedł mi taki całkiem fajny a'la keksik. Polałam go polewą czekoladową i udekorowałam pozostałymi bakaliami.
składniki:
1 szklanka białek
1 szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej typ 500
1 szklanka maku, dałam mak mielony Back Mit
125 g masła
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 200 g mieszanki keksowej (kandyzowane skórki, rodzynki)
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masło rozpuścić i wystudzić. Białka przelać do miski. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier, ubijać aż się rozpuści. Potem dodać mak i zmiksować. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzone roztopione masło. Wymieszać dokładnie łyżką. Mieszankę keksową oprószyć mąka ziemniaczaną. Dodać do ciasta i ponownie wymieszać łyżką aby składniki się połączyły. Keksówkę 30x10 natłuścić i oprószyć bułkę tartą, przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 35 minut , do suchego patyczka, funkcja góra-dół. Po wystudzeniu dowolnie udekorować.
Szklanka o pojemności 250 ml.
Polecam też:
Pieguska z kremem waniliowym i bananami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz