Kapusta, jabłko i marchewka to główne składniki tej pysznej surówki. Całość łączy sos z dodatkiem chrzanu. Jeśli ktoś nie lubi chrzanu może zamiast dodać zmiażdżone ząbki czosnku lub koperek.
składniki:
1/2 główki białej kapusty (ok 1 kg)
5 średnich marchewek
5 średnich jabłek
2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka
4 łyzki majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego
świeżo zmielony czarny pieprz
Kapustę poszatkować i przełożyć do dużej miski. Marchewkę i jabłka obrać i zetrzeć do kapusty na tarce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać. W miseczce wymieszać chrzan, jogurt i majonez. Do smaku dodać nieco zmielonego czarnego pieprzu. Jeśli ktoś lubi bardzo ostry smak chrzanu może dać go więcej. Sos wymieszać z przygotowanymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Odstawić na ok 30 minut aby składniki się przegryzły.
uwielbiam ją i polecam :)
OdpowiedzUsuńZ chrzanem nigdy marchewkowej nie robiłam, ale to pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuń