Ciasto Kubuś przygotowuje się podobnie jak ciasto Shrek. Różni je tylko kolor soku użytego do przygotowania masy budyniowej. Zainspirowałam się przepisem z bloga Takietampichcenie i przygotowałam Kubusia w wersji bez pieczenia. Zamiast biszkoptu dałam na spód ciastka biszkopty.
składniki:
1 l soku koloru pomarańczowego typu "kubuś"
3 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka)
2 galaretki brzoskwiniowe
2 łyżki cukru
2 opakowania ciastek delicja
400 ml śmietanki 30 %
starta biała i gorzka czekolada do posypania
biszkopty do wyłożenia formy
Dno blaszki o wymiarach 35x25 wyłożyć biszkoptami i odstawić. Ugotować budyń na soku. Odlać szklankę soku i wymieszać w niej proszek budyniowy. Pozostały sok zagotować z dodatkiem cukru. Gdy sok się zagotuje wlać rozmącone budynie, energicznie mieszać aby nie zrobiły się grudki. Do gorącego budyniu wsypać jedną galaretkę brzoskwiniową i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Pomarańczową masę budyniową nieco przestudzić i wylać na biszkopty. Ładnie wyrównać i odstawić do przestudzenia. Gdy masa będzie letnia ułożyć na niej delicje, galaretką do góry. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać wystudzoną tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na delicje. Wierzch ładnie wyrównać i posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby ciasto dobrze stężało.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, zarówno te, jak i Shreka :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis 👍
OdpowiedzUsuń