składniki:
700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka
pół suchej bułki
2 opakowania ciasta francuskiego (2x300g)
sól, pieprz
1 opakowanie mrożonej brukselki Hortex
2 opakowania warzyw na patelnię z przyprawą włoską Hortex
czarny sezam
białko do posmarowania ciasta
Suchą bułkę namoczyć wcześniej w mleku lub wodzie. Brukselkę ugotować al'dente, osączyć i wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę i dokładnie wymieszać. Do smaku masę doprawić solą i pieprzem, ja również dodałam trochę przypraw dołączonych do warzyw na patelnię. Masę dokładnie wyrobić. Następnie nabrać na rękę trochę mięsnej masy i lekko spłaszczyć. Na środku ułożyć jedną ugotowaną brukselkę (średniej wielkości) i dokładnie oblepić ją mięsną masą. W ten sam sposób przygotować resztę kulek, najlepiej aby były mniej więcej tej samej wielkości. U mnie wyszło dokładnie 11 kulek. Gotowe kulki przełożyć do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać kulki przez 15 minut, funkcja termoobieg. Podpieczone kulki wystudzić. Ciasto francuskie podzielić na prostokąty, jedno ciasto na 6 prostokątów. Każdą mięsną kulkę zawinąć w prostokąt ciasta. Ja po prostu ułożyłam kulkę na środku ciasta i złożyłam rogi do środka lekko dociskając aby się zlepiły. Jeden prostokąt ciasta pozostał wolny bo miałam 11 kulek a 12 prostokątów więc można sobie coś w niego zawinąć i upiec razem z kulkami aby się nie zmarnował. Ciasto posmarować białkiem i posypać czarnym sezamem wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto dobrze się przyrumieni, funkcja termoobieg. Warzywa na patelnię przygotować wg przepisu na opakowaniu. Pozostałą brukselkę przekroić na pół i dodać do warzyw. Gotowe kulki podałam z warzywami z patelni oraz sosem czosnkowym.
Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuń