czwartek, 2 marca 2017

Zupa krem ziemniaczany z majerankiem i tymiankiem

Bardzo prosta zupka krem z ziemniaków. Taka zwykła ale z dodatkiem aromatycznych ziół i chrupiących plasterków smakuje wybornie i jest bardzo sycąca.

składniki:

900 g obranych ziemniaków
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
sól do smaku
1,5 l bulionu
cienka kiełbasa i/lub wędzony boczek
natka pietruszki

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Obrane ziemniaki również pokroić w kostkę. Rozpuścić masło i zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i całość zalać bulionem. Dodać majeranek i tymianek. Gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zupkę zmiksować blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta dolać bulionu. Doprawić do smaku solą jeśli potrzeba. Kiełbaskę lub boczek pokroić w cienkie plasterki i zrumienić na patelni. Gotową zupkę nałożyć na talerze, udekorować  natka oraz zrumienionymi plasterkami kiełbasy lub boczku i można podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz