składniki:
500 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki masła
1 l bulionu
300 g obranych ziemniaków
ok 50 ml śmietanki 30 %
Pieczarki pokroić w grubsze plasterki a cebulę w kostkę. Rozpuścić masło i zrumienić pieczarki oraz cebulę. W międzyczasie ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy pieczarki już się zrumienią dodać pokrojone ziemniaki. Całość zalać bulionem. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zestawić z ognia. Dodać śmietankę i zmiksować wszystko na gładki krem. Śmietanki można dać więcej lub w ogóle nie dodawać, ja dałam troszkę głównie dla ładniejszego koloru. Zupkę można podać z różnymi dodatkami, u mnie po prostu zrumienione na masełku pieczarki.
Zupa podana w filiżance z kolekcji Martha Platin Porcelana Bogucice
uwielbiam pieczarki w każdej postaci. A taka zupka kremowa na pewno jest niebiańsko pyszna. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupy kremy, a pieczarki uwielbiam :-) Pyszna zupka :-)
OdpowiedzUsuńSuper zupa, teraz akurat sezon na grzybki więc świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń