wtorek, 7 marca 2017

Zupa krem z pieczarek

Robiłam pieczarkową z ziemniakami, z pęczakiem i z makaronem a teraz polecam pieczarkową w postaci kremu. Taka wersja jest równie smaczna i pięknie pachnie pieczarkami. Kolor zupki, który może dla niektórych wydawać się mało apetyczny można poprawić i rozjaśnić dodając śmietankę.

składniki:

500 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki masła
1 l bulionu
300 g obranych ziemniaków
ok 50 ml śmietanki 30 %

Pieczarki pokroić w grubsze plasterki a cebulę w kostkę. Rozpuścić masło i zrumienić pieczarki oraz cebulę. W międzyczasie ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy pieczarki już się zrumienią dodać pokrojone ziemniaki. Całość zalać bulionem. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zestawić z ognia. Dodać śmietankę i zmiksować wszystko na gładki krem. Śmietanki można dać więcej lub w ogóle nie dodawać, ja dałam troszkę głównie dla ładniejszego koloru. Zupkę można podać z różnymi dodatkami, u mnie po prostu zrumienione na masełku pieczarki.

Zupa podana w filiżance z kolekcji Martha Platin Porcelana Bogucice

3 komentarze:

  1. uwielbiam pieczarki w każdej postaci. A taka zupka kremowa na pewno jest niebiańsko pyszna. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zupy kremy, a pieczarki uwielbiam :-) Pyszna zupka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super zupa, teraz akurat sezon na grzybki więc świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń