składniki:
2,5 l bulionu drobiowego
500 g pieczarek
2 łyżki masła
1 szklanka (250 ml) pęczaku
1 duża marchewka
garść posiekanej natki pietruszki
Bulion zagotować, zmniejszyć płomień do minimum i wsypać pęczak. Dodać posiekaną natkę i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Pieczarki pokroić w grubsze plastry. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć pieczarki. Następnie podsmażone pieczarki dodać do zupy. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i również dodać do zupy. Gotować aż pęczak i pieczarki będą miękkie. Ja gotuje na małym ogniu wtedy pęczak ładnie się ugotuje i nie przywiera do garnka.
Zupa podana na talerzu z kolekcji Quadro Platin Porcelana Bogucice
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz