Jakiś czas temu kupiłam mielony młody jęczmień. Tak sobie stał w szafce aż w końcu się do niego dobrałam. Ma ładny zielony kolor więc stwierdziłam, że może być doskonałym barwnikiem. Akurat robiłam kluski śląskie na obiad więc dodałam trochę do ciasta i wyszły mi ładne zielone kluseczki.
składniki:
1 kg ugotowanych letnich ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 łyżki mielonego młodego jęczmienia
Ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski. Ładnie uklepać i podzielić na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczana (ma być jej tyle ile odjętych ziemniaków). Następnie dodać z powrotem odłożone ziemniaki oraz mielony młody jęczmień. Zagnieść jednolite gładkie ciasto. Następnie z ciasta formować kuleczki tej samej wielkości, ja robię na wielkość dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić placem wgłębienie. Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.
Super pomysł. Super blog
OdpowiedzUsuń