składniki:
10 średnich młodych liści jarmużu ( ok 100 g bez twardych części)
1 łyżka ziaren słonecznika
2 łyżki pestek z dyni
2-3 łyżki drobno startego sera pecorino
ok 15 łyżek oleju rzepakowego
10 łyżek oleju sezamowego
sól,pieprz
1 mały ząbek czosnku
400 g makaronu tagliatelle Malma
Liście jarmużu dokładnie umyć i osączyć. Usunąć twarde części i podzielić na małe kawałki. Rozdrobniony jarmuż przełożyć do rozdrabniacza. Dodać pestki słonecznika i dyni, ziarna można wcześniej uprażyć na suchej patelni. Dodać także olej rzepakowy i sezamowy. Zmiksować aż składniki uzyskają konsystencję papki. Następnie dodać czosnek oraz drobno starty ser. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem ( ja dałam tylko trochę pieprzu), dodać też nieco oleju gdyby pesto wyszło za gęste. Jeszcze raz zmiksować. Makaron ugotować al'dente. Osączyć z nadmiaru wody. Do gorącego makaronu dodać pesto. Wyszło mi ok 8 łyżek pesto, do makaronu dodałam 5. Dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze. Posypać drobno startym serem pecorino i podawać.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń