piątek, 18 listopada 2016

Potrawka z kurczaka z groszkiem

Kolejna wersja pysznego i prostego dania w którym możemy wykorzystać ugotowane mięsko. Pyszny sosik wzbogaciłam zielonym groszkiem. Gotową potrawkę podałam z pęczakiem i sałatką szwedzką.

składniki:

2 ugotowane ćwiartki z kurczaka
600 ml bulionu/wywaru w którym gotowało się mięso
1 puszka zielonego groszku
1 cebula
1 łyżka oleju kokosowego
5 łyżek słodkiej śmietanki
3 łyżki mąki pszennej
garść posiekanej natki pietruszki

Ugotowane mięso podzielić na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i zrumienić cebulę. Następnie dodać groszek z puszki razem z zalewą oraz rozdrobnione mięso. Całość zalać bulionem, dodać natkę pietruszki. Zagotować i gotować ze 2-3 minutki. Mąkę pszenną wymieszać w odrobinie wody i zagęścić potrawkę. Zestawić z ognia i dodać śmietankę. Dokładnie wymieszać i można podawać.

Danie podane na talerzu z kolekcji Krasatina Porcelana Bogucice





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz