składniki:
ok 900 g karkówki
ok 900 g kiszonej kapusty
5-6 średnich pieczarek
5 listków laurowych
sól, pieprz
ok 400 ml bulionu
czubryca zielona
Karkówkę pokroić w grube plastry, u mnie wyszło 6 sztuk. Następnie karkówkę oprószyć solidnie z obu stron czubrycą zieloną. Przyprawione mięso odstawić na kilka godzin do lodówki, u mnie stało przez całą noc. Następnie plastry karkówki obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Kapustę kiszoną przepłukać w wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to zrobić to dwa razy. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kapusty. Kapustę oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Na kapuście ułożyć listki laurowe i pokrojone pieczarki. Następnie ułożyć podsmażoną karkówkę. Przykryć drugą częścią kiszonej kapusty. Wierzch również oprószyć delikatnie sol i pieprzem. Całość zalać bulionem. Naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową lub pokrywką. Zapiekać ok 1-1,5 godziny na 180 C aż karkówka będzie miękka ( ja sprawdzam widelcem czy już jest gotowa), funkcja termoobieg.
smakowita
OdpowiedzUsuńA czego można zamiast tej czubrycy użyć? Bo nie wiem co to jest, mieszkam w Niemczech więc nawet nie wiem czego szukać...
OdpowiedzUsuńCzubryca to mieszanka przypraw pochodząca z Bułgarii. Moja ma taki skład: cząber, natka pietruszki, tymianek, cebula, pasternak, papryka słodka, pieprz czarny, kurkuma, kozieradka, cukier, sól. Bardzo mi zasmakowała ta przyprawa dlatego często jej używam ale karkówkę można sobie doprawić dowolnymi, ulubionymi przyprawami.
Usuńczubryca to chyba jest czomber
OdpowiedzUsuńCzubryca to nie cząber, jest to mieszanka przypraw w skład której wchodzi między innymi właśnie cząber. Proszę zerknąć do komentarza wyżej tam podałam skład tej mieszanki.
Usuńwczoraj robiłam na obiad. jest rewelacyjna. zwłaszcza, że mój mąż uwielbia kapustę kiszoną
OdpowiedzUsuńW opisie nie ma info jak ułożyć pieczarki ��
OdpowiedzUsuńJest, proszę dokładnie przeczytać :)
UsuńCaly czas piec z termoobiegiem
OdpowiedzUsuńTak
Usuń