wtorek, 8 listopada 2016

Karkówka z pieczarkami zapiekana w kapuście kiszonej

Robiłam już żeberka zapiekane w kapuście kiszonej więc w ten sam sposób przygotowałam również karkówkę. Danie wzbogaciłam o pieczarki, które akurat zalegały mi w lodówce. Pieczarki mogą być ugotowane lub surowe. Karkówkę można doprawić ulubionymi przyprawami, ja wybrałam czubrycę zieloną.

składniki:

ok 900 g karkówki
ok 900 g kiszonej kapusty
5-6 średnich pieczarek
5 listków laurowych
sól, pieprz
ok 400 ml bulionu
czubryca zielona

Karkówkę pokroić w grube plastry, u mnie wyszło 6 sztuk. Następnie karkówkę oprószyć solidnie z obu stron czubrycą zieloną. Przyprawione mięso odstawić na kilka godzin do lodówki, u mnie stało przez całą noc. Następnie plastry karkówki obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Kapustę kiszoną przepłukać w wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to zrobić to dwa razy. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kapusty. Kapustę oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Na kapuście ułożyć listki laurowe i pokrojone pieczarki. Następnie ułożyć podsmażoną karkówkę. Przykryć drugą częścią kiszonej kapusty. Wierzch również oprószyć delikatnie sol i pieprzem. Całość zalać bulionem. Naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową lub pokrywką. Zapiekać ok 1-1,5 godziny na 180 C aż karkówka będzie miękka ( ja sprawdzam widelcem czy już jest gotowa), funkcja termoobieg.




10 komentarzy:

  1. A czego można zamiast tej czubrycy użyć? Bo nie wiem co to jest, mieszkam w Niemczech więc nawet nie wiem czego szukać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czubryca to mieszanka przypraw pochodząca z Bułgarii. Moja ma taki skład: cząber, natka pietruszki, tymianek, cebula, pasternak, papryka słodka, pieprz czarny, kurkuma, kozieradka, cukier, sól. Bardzo mi zasmakowała ta przyprawa dlatego często jej używam ale karkówkę można sobie doprawić dowolnymi, ulubionymi przyprawami.

      Usuń
  2. czubryca to chyba jest czomber

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czubryca to nie cząber, jest to mieszanka przypraw w skład której wchodzi między innymi właśnie cząber. Proszę zerknąć do komentarza wyżej tam podałam skład tej mieszanki.

      Usuń
  3. wczoraj robiłam na obiad. jest rewelacyjna. zwłaszcza, że mój mąż uwielbia kapustę kiszoną

    OdpowiedzUsuń
  4. W opisie nie ma info jak ułożyć pieczarki ��

    OdpowiedzUsuń
  5. Caly czas piec z termoobiegiem

    OdpowiedzUsuń