poniedziałek, 7 listopada 2016

Zupa z zielonym groszkiem konserwowym

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupka z groszkiem konserwowym. To ulubiona zupka mojego męża. Ja za groszkiem konserwowym za bardzo nie przepadam ale w zupce całkiem nieźle smakuje.

składniki:

1,5 l bulionu
700 g obranych ziemniaków
1 słoik groszku konserwowego (720 ml)
2 cebule
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
natka pietruszki

Do garnka wlać bulion i zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gdy bulion się zagotuje wrzucić pokrojone ziemniaki i garść posiekanej natki pietruszki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie przygotować zasmażkę. Cebule pokroić w pół plastry. Na patelni rozpuścić masło i przyrumienić pokrojoną cebulę. Na koniec dodać mąkę i chwilę razem smażyć. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać groszek razem z zalewą oraz zasmażkę. Wymieszać i zagotować, gotować jeszcze 5 minut.

1 komentarz:

  1. pyszne połączenie składników. bardzo lubię groszek z ziemniakami.
    tylko ja użyłabym mrożonego groszku :)

    OdpowiedzUsuń