piątek, 11 listopada 2016

Masełko smakowe

Skoro wiecie już jak zrobić domowe masło to polecam zrobić masełko smakowe. Do masełka wystarczy dodać różne dodatki. Mogą to być m.in. posiekane zioła, czosnek, szczypiorek, chrzan, koperek. W sumie wszystko co nada naszemu masełku fajny posmak. Ja przygotowałam trzy smaki : czosnkowe, bazyliowe i szczypiorkowe. Uwielbiam kanapeczki z takim smakowym masełkiem i domowym chlebkiem i nic więcej mi nie potrzeba :)

składniki:

400 g miękkiego domowego masła
3-4 listki bazylii
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 duży ząbek czosnku
ewentualnie sól do smaku

Do zrobienia masełka smakowego używam świeżo zrobionego masła bo jest miękkie i nie muszę czekać aż po prostu się rozgrzeje i zmięknie. Oczywiście można też wykorzystać masło, które zrobiliśmy wcześniej lub masło kupne. Wystarczy tylko je rozgrzać w temperaturze pokojowej aby zmiękło bo miękkie masło lepiej miesza się z dodatkami. Masło podzielić na 3 części. Do jednej części dodać posiekany szczypiorek. Do drugiej części dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Do trzeciej części dodać drobno posiekane listki bazylii. Do każdej części można też dodać jeszcze szczyptę soli jeśli chcemy masełko bardziej słone. Każda część masełka dokładnie wymieszać z dodatkami. Uformować w osełkę lub dowolny kształt i odstawić do lodówki na kika godzin aby masełko przeszło smakiem. Ja swoje masełka ugniotłam w silikonowej foremce dzięki temu nabrały fajnego kształtu kwiatka.



1 komentarz: