czwartek, 10 listopada 2016

Placki ziemniaczane z jarmużem

Placki ziemniaczane są proste i smaczne. Można je podawać na słodko i na wytrawnie, same lub z różnymi dodatkami. Ja tym razem swoje placki wzbogaciłam dodatkiem jarmużu. Dzięki temu nabrały fajnego posmaku.

składniki:

1 kg ziemniaków
150 g jarmużu (bez twardych części)
sól,pieprz
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

Jarmuż zalać wodą i zagotować. Gotować ok 3-5 minut aby zmiękł. Następnie osączyć na sicie i wystudzić. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wystudzony jarmuż odcisnąć w rękach z nadmiaru wody i posiekać na małe kawałki. Dodać do startych ziemniaków. Dodać także jajka oraz mąkę, sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Nakładać po łyżce masy i rozpłaszczyć łyżka formując placka. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać. Ja swoje placki podałam z sosem pieczarkowym.

1 komentarz:

  1. ojej! to musi być cudowne! kocham placki i jarmuż :D
    a na połączenie ziemniaków z jarmużem zapraszam też do siebie, o tutaj: http://kuchnia-w-sloncu.blogspot.com/2016/03/ziemniaczane-odeczki-na-dzien-swpatryka.html

    OdpowiedzUsuń