wtorek, 26 kwietnia 2016

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy na bazie pieczarek jest pysznym dodatkiem do wielu dań. Doskonale  pasuje do przeróżnych klusek, kotlecików mięsnych i bezmięsnych oraz placków ziemniaczanych. Ja robie go najczęściej z małych pieczarek, które kroje na pół lub ewentualnie na trzy grubsze plasterki. Gdy sosik doprawimy sosem sojowym nabiera on ciemnejszej barwy.

składniki:

500 g małych pieczarek
1 łyżka masła
500 ml wody lub bulionu
3 łyżki mąki pszennej
sól lub sos sojowy do smaku

Pieczarki dokładnie oczyścić i dowolnie pokroić, ja zazwyczaj kroje na pół lub na trzy grubsze plasterki. Następnie rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone pieczarki. Smażyć kilka minut aż pieczarki ściemnieja. Następnie zalać wodą. Zagotowac i gotowac ok 10 minut, do smaku doprawic sola lub sosem sojowym. Mąkę wymieszać w odrobinie wody. Zmniejszyć gaz do minimum i wlać rozmąconą mąkę. Cały czas mieszać i powoli zwiększać gaz aby sos się zagotował.

3 komentarze:

  1. Sos pieczarkowy to fajna rzecz. Ta odrobina masła czyni cuda. Sos staje się łagdony w smaku i kremowy. Osobiście najchętniej dodaje wywarów a nie wody, choć to trochę zależy od dania. Tak czy owak, kierunek jest bardzo prawidłowy :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszny sos :) jest moim ulubionym dodatkiem do kopytek :)

    OdpowiedzUsuń