Sos pieczarkowy na bazie pieczarek jest pysznym dodatkiem do wielu dań. Doskonale pasuje do przeróżnych klusek, kotlecików mięsnych i bezmięsnych oraz placków ziemniaczanych. Ja robię go najczęściej z małych pieczarek, które kroje na pół lub ewentualnie na trzy grubsze plasterki. Gdy sosik doprawimy sosem sojowym nabiera on ciemniejszej barwy.
składniki:
500 g małych pieczarek
1 łyżka masła
500 ml wody lub bulionu
3 łyżki mąki pszennej
sól lub sos sojowy do smaku
Pieczarki dokładnie oczyścić i dowolnie pokroić, ja zazwyczaj kroje na pół lub na trzy grubsze plasterki. Następnie rozpuścić masło. Wrzucić pokrojone pieczarki. Smażyć kilka minut aż pieczarki ściemnieją. Następnie zalać wodą. Zagotować i gotować ok 10 minut, do smaku doprawić solą lub sosem sojowym. Mąkę wymieszać w odrobinie wody. Zmniejszyć gaz do minimum i wlać rozmąconą mąkę. Cały czas mieszać i powoli zwiększać gaz aby sos się zagotował.
Sos pieczarkowy to fajna rzecz. Ta odrobina masła czyni cuda. Sos staje się łagdony w smaku i kremowy. Osobiście najchętniej dodaje wywarów a nie wody, choć to trochę zależy od dania. Tak czy owak, kierunek jest bardzo prawidłowy :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Pysznie!!! :)
OdpowiedzUsuńprzepyszny sos :) jest moim ulubionym dodatkiem do kopytek :)
OdpowiedzUsuń