Ostatnio w internecie natrafiłam na przepis z kwiatami forsycji. Okazało się, że forsycja jest kwiatkiem jadalnym czego nie wiedziałam. Akurat na podwórku mam piękne dwa krzewy oblepione żółtymi kwiatkami więc od razu musiałam przygotować coś z ich udziałem. Oczywiście padło na sałatkę. Przy okazji przemyciłam troszkę młodych pokrzyw do sosiku. Forsycja nie ma jakiegoś intensywnego smaku, jak dla mnie po prostu smakuje jak sałata a do tego pięknie zdobi talerz.
składniki:
ok 2-3 garście rukoli
1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach
6 plastrów szynki długo dojrzewającej
1 garść kwiatków forsycji
sosik a'la pesto z pokrzywy
12 sporych listków młodej pokrzywy
1 garść orzechów nerkowca
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka soku z cytryny
ok 8 łyżek oleju rzepakowego
sól,pieprz
Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć rukolę. Na rukoli ułożyć małe kulki mozzarelli. Plastry szynki podzielić na pół i pozwijać w ruloniki lub różyczki i ułóżyć pomiędzy kulkami mozzarelli. Przygotować sosik a'la pesto. Można go przygotować w moździerzu rozcierając wszystkie składniki, ja akurat moździerza nie posiadam więc sosik zrobiłam w rozdrabniaczu. Do rozdrabniacza przełożyć listki pokrzywy. Dodać pozostałe składniki. Zmiksować, sosik powinien mieć konsystencję takiej płynnej papki aby można było polać sałatkę. Jeśli jest za gęsty dodać więcej oleju. Do smaku doprawić odrobiną soli i pieprzu. Gotowym sosikiem polać sałatkę. Udekorować kwiatami forsycji i od razu podawać.
musztarda Dijon ta z ziarnami, czy gładka francuska do sosu ?
OdpowiedzUsuńta z całymi ziarnami gorczycy
Usuńwygląda cudownie
OdpowiedzUsuń