czwartek, 21 kwietnia 2016

Wiosenna sałatka z forsycją

Ostatnio w internecie natrafiłam na przepis z kwiatami forsycji. Okazało się, że forsycja jest kwiatkiem jadalnym czego nie wiedziałam. Akurat na podwórku mam piękne dwa krzewy oblepione żółtymi kwiatkami więc od razu musiałam przygotować coś z ich udziałam. Oczywiście padło na sałatkę. Przy okazji przemyciłam troszkę młodych pokrzyw do sosiku. Forsycja nie ma jakiegoś dziwnego smaku, jak dla mnie po prostu smakuje jak sałata a do tego pięknie zdobi talerz.

składniki:

2-3 garście rukoli
ok 10 kulek mini mozzarelli
4 plastry szynki długodojrzewającej
kilkanaście kwiatków forsycji

sosik a'la pesto z pokrzywy
12 sporych listków młodej pokrzywy

1 garść orzechów nerkowca
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka soku z cytryny

ok 8 łyżek oleju rzepakowego
sól,pieprz


Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć rukolę. Na rukoli ułożyć małe kulki mozzarelli. Pomiędzy ułożyć plastry szynki zwinięte w różyczki i kwiatki forsycji. Przygotować sosik a'la pesto. Można go przygotować w moździerzu rozcierając wszystkie składniki, ja akurat moździerza nie posiadam więc sosik zrobiłam w rozdrabniaczu. Do rozdrabniacza przełożyć listki pokrzywy. Dodać pozostałe składniki. Zmiksować, sosik powinien mieć konsystencję takiej płynnej papki aby można było polać sałatkę.Jeśli jest za gęsty dodać więcej oleju. Do smaku doprawić odrobiną soli i pieprzu. Gotowym sosikiem polać sałatkę i od razu podawać.










3 komentarze: