wtorek, 19 kwietnia 2016

Pulpeciki drobiowe w sosie z serków topionych

Pulpeciki to bardzo proste i smaczne danie. Mięsne kuleczki można zrobić z każdego mięsa mielonego i przygotować w ulubionym sosie. Takich mięsnych kuleczek już sporo na moim blogu a teraz zapraszam na kolejna wersję. Tym razem pulpeciki sa z mięska drobiowego  w sosie z serków topionych z dodatkiem szczypiorku. 

składniki:

500 g piersi z kurczaka
sól,pieprz
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki posiekanego szczypiorku
200 g serka topionego ( u mnie emmentaler)
2 łyżki mąki
ok 500 ml wody lub bulionu drobiowego

Pierś z kurczaka zmielić na grubych oczkach. Dodać kaszę mannę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Serki topione pokroić na małe kawałki i odstawić. Do garnka wlać wodę i dodać posiekany szczypiorek, zagotować. Zwilżonymi rękoma formować małe kulki z mięsnej masy i wrzucać na wrzątek. Gdy kuleczki zmienią kolor dodać pokrojone serki topione. Wszystko razem gotować aż serki się rozpuszczą od czasu do czasu mieszając. Gdy serki już będą całkowicie rozpuszczone gotowy sosik zagęścić mąką wymieszaną w odrobinie wody. Ewentualnie możnanie zagęszczac tylko odstawić danie aby trochę przestygło wtedy sosik sam nieco zgęstnieje. Gotowe pulpeciki podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kasza bulgur oraz ogóreczki konserwowe.

Polecam też:
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Klopsiki drobiowe w sosie śmietanowo-koperkowym


3 komentarze:

  1. mniam, zjadłabym taki obiadek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobre te serki? jeszcze nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serki jak serki, jedni lubią a inni nie. Kanapek z serkiem nie jadam ale za to lubie dodać do sosiku czy zupki.

      Usuń