składniki:
biszkopt
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju rzepakowego
krem
300 g masła
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki cukru
4 łyżki cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku pełnego
polewa
4 łyżki wody
3 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
3 łyżki kakao
Składniki na biszkopt i krem przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.
Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać olej. Dalej ubijać i dodawać porcjami żółtka. Potem dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do blaszki 25x35 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec ok 20 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół. Gotowy biszkopt wystudzić.
Przygotować mleczny krem. Mleko zagotować z cukrami i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierać i wlewać powoli wystudzone mleko. Gdy składniki się połączą dodać mleko w proszku. Całość utrzeć na gładki krem. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć przygotowanym kremem.
Przygotować polewę. Do rondelka wlać wodę i zagotować. Potem dodać cukier puder, wymieszać aby się rozpuściła i dodać pokrojone masło. Masło rozpuścić ale nie gotować. Następnie zdjąć rondelek z ognia i dodać kakao. Energicznie wymieszać aby nie było grudek. Polewę nieco przestudzić i polać ciasto.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki aby krem stężał. Przed podaniem najlepiej wyjąć z lodówki na kilkanaście minut, wtedy krem nie jest taki twardy i ciasto jest smaczniejsze.
Jest perfekcyjna :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńOch jak to ciasto cudnie wygląda. Od poniedziałku odstawiam słodycze i wszystko co słodkie ale na weekend może na kolejny weekend odstąpię od postanowienia. ;)
OdpowiedzUsuńJa też odstawiłam słodycze ale wypróbuję ten przepis dla moich bliskich .Wygląda pysznie mniam !
OdpowiedzUsuń