czwartek, 14 kwietnia 2016

Ryba zapiekana pod cebulowo-serową pierzynką

Często gości u mnie rybka smażona ale musi być jakaś odmiana więc dzisiaj proponuję rybkę z piekarnika. Dla urozmaicenia rybka przykryta jest pierzynką z cebulki i żółtego sera.

składniki:

600 g filetów rybnych, u mnie z morszczuka
sól,pieprz
sok z cytryny
300 g cebuli
olej
1 łyżeczka tymianku
starty ser żółty

Filety rybne oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Odstawić na ok 1 godzinkę. Cebulę obrać i pokroić w pół plastry. Następnie pokrojoną cebulę przesmażyć na oleju tak aby zmiękła ale nie zrumieniła się za bardzo, doprawić tymiankiem. Przyprawione wcześniej filety rybne pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i zapiekać ok 15-20 minut, funkcja termoobieg. Następnie blaszkę wystawić z piekarnika. Na podpieczonych kawałkach ryby ułożyć podsmażoną cebulkę. Na wierzchu posypać startym serem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać kolejne 10 minut aż ser się rozpuści. Gotową rybkę podałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty ze śmietaną.




2 komentarze: