składniki:
450 g mąki pszennej typ 500
300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
25 g świeżych drożdży
1 łyżka czarnuszki
2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 szklanki letniej wody
Do dużej miski wlać letnią wodę. Dodać cukier i drożdże i wymieszać aby się rozpuściły. Następnie dodać olej, czarnuszkę i sól, przemieszać. Dodać mąki i wymieszać aby składniki się połączyły. Potem miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc. Miska musi byc duża bo ciasto w lodówce będzie rosnąć. Rano ciasto podsypać mąką i krótko zagnieść. Uformować okrągły bochenek, podsypać go mąką i zostawić na ok 30-40 minut do podrośnięcia. Do piekarnika wstawić garnek z pokrywką. Piekarnik nastawić na 220 C funkcja góra-dół i rozgrzać go razem z garnkiem. Następnie wystawić rozgrzany garnek z pokrywką. Przełożyć do niego wyrośnięty chlebek. Trzeba uważać aby się nie poparzyć. Garnek przykryć i ponownie wstawić do piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 200 C i piec tak chlebek ok 35 minut. Potem zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 minut. Upieczony chlebek wystudzić na kratce.
Ten przepis wykonuję od razu w podwójnej ilości. Używam 2 naczyń żaroodpornych i mam 2 chleby w jenym wsadzie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Uwielbiam domowe pieczywo. Najczęściej jednak przygotowuję je z mąki razowej :)
OdpowiedzUsuńhttp://iwonka-bloguje.blogspot.com
Supet
OdpowiedzUsuń