czwartek, 28 kwietnia 2016

Chleb drożdżowy z garnka

Ostatnio goszczą u mnie chlebki na zakwasie ale czasem zdarza mi się upiec ten prosty chlebek drożdżowy. I przyznam, że zostaje szybko zjedzony z samym masełkiem. Nie ma przy nim dużo pracy. Można dodać do niego ulubione ziarenka albo dodatki smakowe np. w postaci czarnuszki czy ziół. Ja swój chleb piekę w takim starym garnku z grubym dnem, w którym gotuję przetwory. Ma on 25 cm średnicy i ok 15 cm wysokości. Garnek musi mieć proste ścianki aby potem chleb można było łatwo wydostać i musi nadawać się do użytku w piekarniku więc nie może mieć żadnych topliwych elementów. Można użyć też naczynia żaroodoprnego, garnka rzymskiego lub zwykłego garnka emaliowanego.

składniki:

450 g mąki pszennej typ 500
300 g mąki pszennej chlebowej typ 750

25 g świeżych drożdży
1 łyżka czarnuszki
2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 szklanki letniej wody


Do dużej miski wlać letnią wodę. Dodać cukier i drożdże i wymieszać aby się rozpuściły. Następnie dodać olej, czarnuszkę i sól, przemieszać. Dodać mąki i wymieszać aby składniki się połączyły. Potem miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc. Miska musi byc duża bo ciasto w lodówce będzie rosnąć. Rano ciasto podsypać mąką i krótko zagnieść. Uformować okrągły bochenek, podsypać go mąką i zostawić na ok 30-40 minut do podrośnięcia. Do piekarnika wstawić garnek z pokrywką. Piekarnik nastawić na 220 C funkcja góra-dół i rozgrzać go razem z garnkiem. Następnie wystawić rozgrzany garnek z pokrywką. Przełożyć do niego wyrośnięty chlebek. Trzeba uważać aby się nie poparzyć. Garnek przykryć i ponownie wstawić do piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 200 C i piec tak chlebek ok 35 minut. Potem zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 minut. Upieczony chlebek wystudzić na kratce.



2 komentarze:

  1. Ten przepis wykonuję od razu w podwójnej ilości. Używam 2 naczyń żaroodpornych i mam 2 chleby w jenym wsadzie.

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe pieczywo. Najczęściej jednak przygotowuję je z mąki razowej :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń