czwartek, 28 kwietnia 2016

Chleb drożdżowy z garnka

Ostatnio goszczą u mnie chlebki na zakwasie ale czasem zdarza mi się upiec ten prosty chlebek drożdżowy. I przyznam, że zostaje szybko zjedzony z samym masełkiem. Nie ma przy nim dużo pracy. Można dodać do niego ulubione ziarenka albo dodatki smakowe np. w postaci czarnuszki czy ziół. Ja swój chleb piekę w takim starym garnku z grubym dnem, w którym gotuję przetwory. Ma on 25 cm średnicy i ok 15 cm wysokości. Garnek musi mieć proste ścianki aby potem chleb można było łatwo wydostać i musi nadawać się do użytku w piekarniku więc nie może mieć żadnych topliwych elementów. Można użyć też naczynia żaroodpornego, garnka rzymskiego lub zwykłego garnka emaliowanego. Chleb można zrobić ze zwykłej mąki pszennej, można też mieszać różne mąki pszenne lub dodac trochę żytniej ale nie wiecej niż 250 g.

składniki:

450 g mąki pszennej typ 500
300 g mąki pszennej chlebowej typ 750

25 g świeżych drożdży
1 łyżka czarnuszki
2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 szklanki letniej wody


Do dużej miski wlać letnią wodę. Dodać cukier i drożdże i wymieszać aby się rozpuściły. Następnie dodać olej, czarnuszkę i sól, przemieszać. Dodać mąki i wymieszać aby składniki się połączyły. Potem miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc. Miska musi byc duża bo ciasto w lodówce będzie rosnąć. Rano ciasto podsypać mąką i krótko zagnieść. Uformować okrągły bochenek, podsypać go mąką i zostawić na ok 30-40 minut do podrośnięcia. Do piekarnika wstawić garnek z pokrywką. Piekarnik nastawić na 220 C funkcja góra-dół i rozgrzać go razem z garnkiem. Następnie wystawić rozgrzany garnek z pokrywką. Przełożyć do niego wyrośnięty chlebek. Trzeba uważać aby się nie poparzyć. Garnek przykryć i ponownie wstawić do piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 200 C i piec tak chlebek ok 35 minut. Potem zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 minut. Upieczony chlebek wystudzić na kratce.



3 komentarze:

  1. Ten przepis wykonuję od razu w podwójnej ilości. Używam 2 naczyń żaroodpornych i mam 2 chleby w jenym wsadzie.

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe pieczywo. Najczęściej jednak przygotowuję je z mąki razowej :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń