wtorek, 12 kwietnia 2016

Łazanki z kiszoną kapustą i kiełbasą

Pyszne i sycące danie w wersji dla mięsożerców bo z dodatkiem kiełbasy. Danie jest bardzo proste i tanie. Można je wzbogacić o pieczarki a kiełbasę zastąpić wędzonym boczkiem.

składniki:

500 g kiszonej kapusty
400 g dobrej cienkiej wiejskiej kiełbasy
250 g makaronu łazanki
1 duża cebula
2-3 listki laurowe
4-5 ziarenek angielskiego ziela
olej
sól,pieprz
woda

Kiszoną kapustę przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna to dwa razy. Następnie kapustę pokroić i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać listki laurowe i angielskie ziele oraz odobinę soli i pieprzu. Gotować aż kapusta będzie miękka. Ugotowaną kapustę odcedzić z nadmiaru wody najlepiej na druszlaku. Cienką kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Wszystko razem smażyć aż kiełbasa ładnie się przyrumieni. Łazanki ugotować al'dente. Do podsmażonej kiełbasy z cebulą dodać ugotowaną wczesniej kapustę oraz łazanki. Dokładnie wymieszać, wszystko razem podgrzać, doprawić do smaku sola i pieprzem.


2 komentarze:

  1. świetne danie! :) smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A zamiast kiełbasy dam jutro, bo piątek, grzybki :)

    OdpowiedzUsuń