składniki:
500 g kiszonej kapusty
400 g dobrej cienkiej wiejskiej kiełbasy
250 g makaronu łazanki
1 duża cebula
2-3 listki laurowe
1 duża cebula
2-3 listki laurowe
4-5 ziarenek angielskiego ziela
olej
sól,pieprz
sól,pieprz
woda
Kiszoną kapustę przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna to dwa razy. Następnie kapustę pokroić i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać listki laurowe i angielskie ziele oraz odrobinę soli i pieprzu. Gotować aż kapusta będzie miękka. Ugotowaną kapustę odcedzić z nadmiaru wody najlepiej na durszlaku. Cienką kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Wszystko razem smażyć aż kiełbasa ładnie się przyrumieni. Łazanki ugotować al'dente. Do podsmażonej kiełbasy z cebulą dodać ugotowaną wcześniej kapustę oraz łazanki. Dokładnie wymieszać, wszystko razem podgrzać, doprawić do smaku sola i pieprzem.
Kiszoną kapustę przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna to dwa razy. Następnie kapustę pokroić i przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać listki laurowe i angielskie ziele oraz odrobinę soli i pieprzu. Gotować aż kapusta będzie miękka. Ugotowaną kapustę odcedzić z nadmiaru wody najlepiej na durszlaku. Cienką kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Wszystko razem smażyć aż kiełbasa ładnie się przyrumieni. Łazanki ugotować al'dente. Do podsmażonej kiełbasy z cebulą dodać ugotowaną wcześniej kapustę oraz łazanki. Dokładnie wymieszać, wszystko razem podgrzać, doprawić do smaku sola i pieprzem.
świetne danie! :) smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA zamiast kiełbasy dam jutro, bo piątek, grzybki :)
OdpowiedzUsuń