składniki:
1,7 l bulionu drobiowego
1 duża cebula
3 średnie marchewki (ok 250 g)
1 szklanka czerwonej soczewicy (szklanka o pojemności 250 ml)
tymianek
zioła włoskie
1,7 l bulionu drobiowego
1 duża cebula
3 średnie marchewki (ok 250 g)
1 szklanka czerwonej soczewicy (szklanka o pojemności 250 ml)
tymianek
zioła włoskie
Do garnka wlać bulion i zagotować. W międzyczasie obrać cebulę i marchewkę. Warzywa pokroić w niedużą kotkę. Wrzucić do gotującego bulionu. Gotować aż warzywa będą al'dente ok 10-15 minut. Następnie dodać soczewicę i gotować dalej aż wszystko będzie miękkie. Do smaku zupkę doprawić tymiankiem i ziołami włoskimi. Gdy już soczewica i warzywa się ugotują zestawić garnek z ognia. Wszystko zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta można dolać bulionu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Wspaniała zupa, uwielbiam zupy-kremy, może pasowałyby do niej prażone pestki z dyni?
OdpowiedzUsuńprażona dynia tez będzie dobra :)
Usuń