czwartek, 7 kwietnia 2016

Krem z czerwonej soczewicy z marchewką

Bardzo lubię czerwoną soczewicę. Robiłam z niej pyszne kotleciki oraz  pożywną zupę. Teraz zrobiłam zupę krem z dodatkiem marchewki. Zupka wyszła bardzo pyszna i sycąca. Podałam ją z moim ulubionym prażonym słonecznikiem.

składniki:

1,7 l bulionu drobiowego
1 duża cebula
3 średnie marchewki (ok 250 g)
1 szklanka czerwonej soczewicy (szklanka o pojemności 250 ml)
tymianek
zioła włoskie

Do garnka wlać bulion i zagotować. W międzyczasie obrać cebulę i marchewkę. Warzywa pokroić w niedużą kotkę. Wrzucić do gotującego bulionu. Gotować aż warzywa będą al'dente ok 10-15 minut. Następnie dodać soczewicę i gotować dalej aż wszystko będzie miękkie. Do smaku zupkę doprawić tymiankiem i ziołami włoskimi. Gdy już soczewica i warzywa się ugotują zestawić garnek z ognia. Wszystko zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta można dolać bulionu. Podawać z ulubionymi dodatkami.


2 komentarze:

  1. Wspaniała zupa, uwielbiam zupy-kremy, może pasowałyby do niej prażone pestki z dyni?

    OdpowiedzUsuń