Znowu zrobiłam sobie ucztę z żołądeczków drobiowych. Tym razem przygotowałam je w sosiku chrzanowym. Wyszły przepyszne i nawet córeczce zasmakowały.
składniki:
500 g żołądków z kurczaka
ok 1,5 l wody
3 listki laurowe
kilka ziarenek angielskiego ziela
1 marchewka
2 łyżki tartego chrzanu
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki śmietany 12%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
Do garnka wlać wodę. Dodać listki i angielskie ziele, zagotować. Żołądki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na wrzątek i gotować pod przykryciem aż będą miękkie. Gdy żołądki będą już miękkie dodać marchewkę startą na grubych oczkach oraz chrzan. Gotować jeszcze ok 5 minut, do smaku doprawić solą. Jeśli podczas gotowania płyn za bardzo odparował dolać gorącej wody na wysokość taką aby dobrze przykryła żołądki. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z garnka. Wlać do garnka z żołądkami i zagęścić sos. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowe żołądeczki podałam z buraczkami i kluseczkami (kluseczki są z tego samego ciasta co kluski śląskie tylko po prostu uformowałam je w innym kształcie).
Uwielbiam żołądki, a sos chrzanowy wyjątkowo do nich pasuje.
OdpowiedzUsuńwłaśnie gotuję :)
OdpowiedzUsuń