poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie z dodatkiem sera pleśniowego

Uwielbiamy szpinak pod każdą postacią i często gości na naszym stole. Szpinak idealnie komponuje się z wieloma składnikami. Doskonale pasuje do makaronu. Na blogu jest już wersja makaronu ze szpinakiem i fetą oraz makaronu ze szpinakiem i kurczakiem. Teraz przedstawiam kolejną wersje makaronu ze szpinakiem i kurczakiem tyle, że w nieco innym sosie z dodatkiem sera pleśniowego, który wspaniale podkreśla smak szpinaku.

składniki:

300 g makaronu, u mnie gruba wstążka
400 g piersi z kurczaka
250 g szpinaku, u mnie jeszcze z własnych zapasów mrożony grubosiekany
150 g śmietanki 30 %
100 g sera pleśnowego, dałam Lazur turkusowy
olej do smażenia
sól,pieprz

Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Opruszyć solą i pieprzem i usmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć szpinak. Smażyć aż odparuje nadmiar wody. Następnie wlać śmietankę oraz dodać rozkruszony ser pleśniowy. Dodać też podsmażonego wcześniej kurczaka. Wszystko razem smażyć aż ser się rozpuści i sos nieco zgęstnieje. Do smaku doprawić sola i pieprzem. Makaron ugotować al'denete. Dobrze osączyć i gorący przełożyć do sosu. Dokładnie wymieszać i nałożyć na talerze.



3 komentarze:

  1. Idealnie tylko ja wolę bardziej kremowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Śmietanka 30 % jest bardziej kremowa ale można użyć też kwaśniej 12 %

      Usuń