składniki:
700 g sera mielonego, może być z wiaderka
300 ml śmietanki 30 %
1/2 szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
4-5 łyżek cukru (jak lubicie bardziej słodkie może dać więcej)
3 dowolne galaretki ( ja dałam czerwoną, żółtą i zieloną)
biszkopty do wyłożenia formy
Przygotować wcześniej dwie galaretki, ja zrobiłam żółtą i czerwoną. Każdą rozpuścić w szklance gorącej wody (250 ml) i wlać do płaskiego naczynia, odstawić do stężenia. Gdy galaretki stężeją pokroić je w kostkę i odstawić.
Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i odstawić. Żelatynę namoczyć w mleku, następnie podgrzać i dokładnie rozpuścić ( nie gotować), odstawić do wystudzenia. Ser zmiksować z cukrem, miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z serem. Cały czas miksować i powoli dodawać wystudzoną płynną żelatynę. Zmiksować aż składniki się połaczą. Następnie dodać pokrojone galaretki i wymieszać delikatnie łyżką. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, ładnie wyrównać i wstawić do lodówki. Przygotować ostatnią galaretkę, u mnie zielona. Rozpuścić w 500 ml wody, wystudzić. Tężejącą galaretką zalać wierzch serniczka. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała.
Super przepis. Kolory też takie wiosenne. Na pewno wyprowypróbuję 😊
OdpowiedzUsuńZapraszam także do lektury mojego bloga
cudne!
OdpowiedzUsuńTakie deserki bardzo lubię latem, gdy jest gorąco.
OdpowiedzUsuńkolorowe i bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńJa czasem też robię taki sernik :-)
OdpowiedzUsuńBajeczny deserek ! Ja zapraszam na ciasto S.Anastazji z musem truskawkowym ;pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2016/03/ciasto-z-jabkami-i-musem-truskawkowym.html
wygląda świetnie ;)
OdpowiedzUsuńwitam super przepis zapraszam na bloga
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda,aż wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuń