piątek, 29 kwietnia 2016

Placuszki bananowe na maślance

Pyszne placuszki idealne na śniadanie, kolację lub słodki podwieczorek. Są bardzo proste i szybko się je robi. Bardzo szybko też znikają.  Można je podać z owocami, bitą śmietaną lub owocowymi przetworami ale mi najbardziej smakują same bez żadnych dodatków.

składniki:

2,5 szklanki maślanki
ok 2 szklanek mąki pszennej typ 500
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże dojrzałe banany
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
olej do smażenia

Do miski wlać maślankę. Dodać jajka, sól, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Zmiksować, następnie dodać mąkę i ponownie zmiksować. Banany obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Rozgrzać patelnie z niewielką ilością oleju. Nakładać łyżką porcje ciasta. Lekko rozpłaszczyć łyżką. Smażyć na średnim ogniu na ciemnozłoty kolor.


1 komentarz:

  1. Wyglądają pysznie :) Koniecznie muszę spróbować :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń