składniki:
1,5 kg schabu środkowego
150 g całej suszonej żurawiny
5 łyżek oleju
1 łyżka sosu balsamicznego
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
3 łyżki musztardy sarepskiej lub delikatesowej
1/2 szklanki wody lub bulionu
Do miseczki przełożyć musztardę. Dodać olej, słodką paprykę oraz sos balsamiczny. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić. Schab oczyścić z wszelkich błonek. Mój schabik miał cienką warstwę tłuszczyku, który zostawiłam. Następnie schab rozkroić wzdłuż dłuższego boku na jeden duży płat mięsa. Rozkrojony schab posmarować ok 2 łyżkami marynaty. Rozłożyć na nim suszoną żurawinę. Potem mięso zwinąć ściśle w roladę i związać sznurkiem. Gotową roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego i nasmarować dokładnie pozostała marynatą. Naczynie przykryć i odstawić kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie schab podlać bulionem, schab w naczyniu ułożyć warstwą tłuszczyku do góry. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C. Piec ok 1,5 godziny, funkcja termoobieg. W trakcie pieczenia kilka razy polać wierzch rolady powstałym sosem. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce, kroić na grubsze plastry.
Moniś bardzo fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny taki schabik :) Zapraszam do mnie na konkurs :)
OdpowiedzUsuń