sobota, 2 kwietnia 2016

Schab rolowany z suszoną żurawiną

Piekłam już schabik z morelami i ze suszonymi śliwkami. Teraz przygotowałam wersję schabiku z żurawiną. Mięsko rozcięłam i zrolowałam dzięki temu fajnie prezentuje się w przekroju.

składniki:

1,5 kg schabu środkowego
150 g całej suszonej żurawiny
5 łyżek oleju
1 łyżka sosu balsamicznego
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
3 łyżki musztardy sarepskiej lub delikatesowej
1/2 szklanki wody lub bulionu

Do miseczki przełożyć musztardę. Dodać olej, słodką paprykę oraz sos balsamiczny. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić. Schab oczyścić z wszelkich błonek. Mój schabik miał cienką warstwę tłuszczyku, który zostawiłam. Następnie schab rozkroić wzdłuż dłuższego boku na jeden duży płat mięsa. Rozkrojony schab posmarować ok 2 łyżkami marynaty. Rozłożyć na nim suszoną żurawinę. Potem mięso zwinąć ściśle w roladę i związać sznurkiem. Gotową roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego i nasmarować dokładnie pozostała marynatą. Naczynie przykryć i odstawić kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie schab podlać bulionem, schab w naczyniu ułożyć warstwą tłuszczyku do góry. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C. Piec ok  1,5 godziny, funkcja termoobieg. W trakcie pieczenia kilka razy polać wierzch rolady powstałym sosem. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce, kroić na grubsze plastry.




2 komentarze: