środa, 20 kwietnia 2016

Pokrzywowe naleśniki z brokułem i serem

Zapraszam na wiosenną lekko zieloną wersję naleśników. Do ciasta dodałam młode pokrzywy, które nadały ciastu fajny posmak a w farszu królują brokuły z dodatkiem sera. Naleśniczki wyszły bardzo pożywne a moja rodzinka zajadała ze smakiem pomimo tego, że były z pokrzywą.

składniki:

ciasto naleśnikowe

50 g młodych listków pokrzywy
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
ok 3 szklanek mąki pszennej
2 łyżki śmietny 18 %
2 łyżki oleju
1 jajko
duża szczypta soli

farsz brokułowo-serowy
2 brokuły (nieduże po 500 g)
ok 400 g zmielonego białego sera ( jak na sernik)
1 duży ząbek czosnku
sól,pieprz

Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na miękko w wodzie z dodatkiem soli i cukru ale nie rozgotować ich na papkę. Ugotowane brokuły osączyć na sicie i wystudzić. W sumie uzyskałam 750 g ugotowanych już brokułów. Następnie ugotowane brokuły rozgnieść widelcem. Dodać zmielony ser oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły.
Przygotować ciasto naleśnikowe. Listki pokrzywy dokładnie opłukać i przełożyć do rozdrabniacza. Wlać pół szklanki mleka i wszystko zmiksować (tak jak koktajl). Do miski wlać pozostałe mleko i wodę, dodać zmiksowane pokrzywy. Dodać jajko, śmietanę, olej oraz mąkę i wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto naleśnikowe nie powinno być bardzo gęste, powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Najlepiej zrobić próbę jednego naleśnika i wypróbować ciasto bo mąka różnie chłonie płyny, gdy ciasto jest za gęste należy dolać nieco wody a jak jest za rzadkie należy dodać trochę mąki. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki, mi wyszło 10 sztuk. Gotowe naleśniki posmarować wcześniej przygotowanym farszem, zrolować i podawać.


2 komentarze:

  1. czy jako zmielony biały ser może być twaróg sernikowy z 1 kg wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być i z wiaderka tylko aby był dobrej jakości bo często takie sery są po prostu rzadkie i przypominają bardziej serek homogenizowany. Ja używam i polecam Wieluń lub Piątnica.

      Usuń