składniki:
ciasto naleśnikowe
50 g młodych listków pokrzywy
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
ok 3 szklanek mąki pszennej typ 500
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki oleju
1 jajko
duża szczypta soli
farsz brokułowo-serowy
2 brokuły (nieduże po 500 g)
ok 400 g zmielonego białego sera ( jak na sernik)
1 duży ząbek czosnku
sól,pieprz
Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na miękko w wodzie z dodatkiem soli i cukru ale nie rozgotować ich na papkę. Ugotowane brokuły osączyć na sicie i wystudzić. W sumie uzyskałam 750 g ugotowanych już brokułów. Następnie ugotowane brokuły rozgnieść widelcem. Dodać zmielony ser oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły.
Przygotować ciasto naleśnikowe. Listki pokrzywy dokładnie opłukać i przełożyć do rozdrabniacza. Wlać pół szklanki mleka i wszystko zmiksować (tak jak koktajl). Do miski wlać pozostałe mleko i wodę, dodać zmiksowane pokrzywy. Dodać jajko, śmietanę, olej oraz mąkę i wymieszać aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto naleśnikowe nie powinno być bardzo gęste, powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Najlepiej zrobić próbę jednego naleśnika i wypróbować ciasto bo mąka różnie chłonie płyny, gdy ciasto jest za gęste należy dolać nieco wody a jak jest za rzadkie należy dodać trochę mąki. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki, mi wyszło 10 sztuk. Gotowe naleśniki posmarować wcześniej przygotowanym farszem, zrolować i podawać.
czy jako zmielony biały ser może być twaróg sernikowy z 1 kg wiaderka?
OdpowiedzUsuńMoże być i z wiaderka tylko aby był dobrej jakości bo często takie sery są po prostu rzadkie i przypominają bardziej serek homogenizowany. Ja używam i polecam Wieluń lub Piątnica.
Usuń