czwartek, 31 lipca 2014

Przetwory - ogóreczki konserwowe

Zapraszam na pyszne korniszonki. Nam jakoś ostatnio nie wchodziły, zdecydowanie powodzeniem cieszyły się ogóreczki kiszone więc w tamtym roku wogóle nie kładłam konserwowych. Ale myślę, że w tym roku po takiej przerwie skosztujemy ze smakiem więc włożyłam kilka słoiczków.

składniki:

ok 2,5 kg małych ogórków gruntowych
3 marchewki
do każdego słoiczka :
  • głązka kopru z nasionami
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • kawałek chrzanu
  • po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy
zalewa
1,5 l wody (6 szklanek)
250 ml octu 10% (1 szklanka)
3 łyżki soli kamiennej
3 łyżki cukru

Ogórki dokładnie umyć i osączyć, użyłam małych ogórków takich aby akurat mieściły się do pół litrowego słoiczka. Marchewki obrać i pokroić wzdłuż na paski. Ogórki ułożyć w słoiczkach. Do każdego słoiczka włożyć również kawałek marchewki i chrzanu, listek laurowy, 1-2 ząbki czosnku, gałązkę kopru i po kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Składniki zalewy dokładnie wymieszać aby sól i cukier się rozpuściły. Zalewą zalać ogóreczki ułożone w słoikach. Słoiki dokładnie zakręcić i wstawić do garnka. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować krótko ok 8-10 minut od zagotowania w zależności od wielkości słoika aby ogóreczki tylko zmieniły kolor. Wyłączyć gaz i zostawić do wystudzenia. Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków 0,5 l. 


Przetwory

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ogórki konserwowe, ale jakoś do tej pory nie pomyślałam, żeby je zrobić sama. Dzięki za pomysł - pozwolisz, że skorzystam? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście jak najbardziej korzystaj i daj znać czy smakowały:)

      Usuń