wtorek, 22 lipca 2014

Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną

Były naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem i kukurydziane naleśniki ze szpinakiem a teraz ich kolejna szpinakowa propozycja. Tym razem szpinak połączyłam z liśćmi botwiny a naleśniki przełożone farszem jak torcik zapiekłam w formie do tarty Termisil.




składniki:

naleśniki
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 duża szczypta soli Kamis
1 szczypta cukru
1 jajko
1 łyżka kwaśniej śmietany
2 łyżki oleju + olej do smażenia

farsz
400 g świeżego szpinaku
300 g liści młodej botwiny z łodyżkami
200 g fety
pieprz Kamis do smaku 
1 kulka mozzarelli
1- 2 garście startego żółtedo sera
słodka papryka do posypania
olej/masło do smażenia

Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, gotowe ciasto odstawić. Przygotować farsz. Szpinak i liście botwiny drobno pokroić. Rozgrzać patelnię z masłem i przesmażyć pokrojone liście aby zmniejszyły objętość i odparowały wodę. Następnie dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić. Następnie usmażyć naleśniki. Naczynie to tarty posmarować masłem, na dnie ułożyć jednego naleśnika, posmarować cienką warstwą szpinaku. Czynność powtórzyć aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą ma być naleśnik. Wierzch torcika posypać startym żółtym serem. Ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i posypać słodką papryką. Gotowy torcik wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut.



2 komentarze: