Dziś zapraszam Was na prosty i pyszny serniczek, który zawsze się udaje. Sernik ten często gości na moim stole, w sezonie robię go z owocami natomiast zimą dodaję dużą porcję rodzynek. Można tez zrobić bez żadnych dodatków.
składniki:
ciasto
3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
250 g masła lub margaryny
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
masa serowa
1 kg sera z wiaderka u mnie Wieluń
100 g miękkiego masła
3 żółtka
6 białek
1 budyń waniliowy
ok 1/2 szklanki cukru
owoce ok 600 g ( dałam głównie czereśnie, troszkę malin i kilka małych truskawek)
Przygotować ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto odłożyć i przygotować masę serową. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Następnie porcjami dodawać ser z wiaderka. Potem dodać budyń w proszku. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Na koniec dodać przygotowane owoce i delikatnie wymieszać. Dużą blachę 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Na dno zetrzeć na tarce o grubych oczkach ok 3/5 ciasta. Następnie wyłożyć masę serową z owocami. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Jeśli ktoś lubi bardziej słodki sernik może dać więcej cukru, jak dla mnie ta ilość jest wystarczająca.
Fajny przepis zapiisuje.
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniczki. A ten wyglada super. Z pewnością przetestuję.☺
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki!
OdpowiedzUsuńTo mój ulubiony sernik, ale nie dodawałam nigdy owoców, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń