piątek, 18 lipca 2014

Mini tarty z truskawkami i czekoladową śmietanką

Sezon truskawkowy zakończyłam takimi oto słodkimi małymi tartami. Na blogu było bardzo truskawkowo. Truskawkowe zapasy zrobione a teraz czekamy na następny sezon.

składniki:

kruche ciasto
250 g mąki pszennej
125 g margaryny lub masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli

400 ml śmietanki czekoladowej
truskawki
perełki do dekoracji

Przygotować ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Następnie dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Następnie schłodzonym ciastem wylepić foremki do małych tart. Aby ciasto nie wyrosło na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i upiec na złoty kolor ok 20- 25 minut. Czekoladową śmietankę ubić na sztywno, można dodać zagęstnik np.śmietan fix. Na każdy upieczony wystudzony spód mini tarty wyłożyć ubitą śmietankę, ja użyłam szprycy. Udekorować dowolnie truskawkami i perełkami. Oczywiście można użyć też innych owoców.



3 komentarze:

  1. uwialbiam smiatanę i truskawki, pycha...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie urocze, jedną porywam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń