składniki:
kruche ciasto
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
400 ml śmietanki czekoladowej
truskawki
perełki do dekoracji
Przygotować ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Następnie dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Następnie schłodzonym ciastem wylepić foremki do małych tart. Aby ciasto nie wyrosło na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i upiec na złoty kolor ok 20- 25 minut. Czekoladową śmietankę ubić na sztywno, można dodać zagęstnik np.śmietan fix. Na każdy upieczony wystudzony spód mini tarty wyłożyć ubitą śmietankę, ja użyłam szprycy. Udekorować dowolnie truskawkami i perełkami. Oczywiście można użyć też innych owoców.
uwialbiam smiatanę i truskawki, pycha...
OdpowiedzUsuńJakie urocze, jedną porywam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Pysznie kolorowe :)
OdpowiedzUsuń