wtorek, 29 lipca 2014

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Dzisiaj polecam pyszną fasolkę szparagową. Można ją zajadać samą jak również podać jako dodatek do mięska.

składniki:

1 kg fasolki szparagowej żółtej
1 puszka pomidorów krojonych
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz Kamis do smaku
2 łyżki śmietany 18%
oliwa do smażenia

Fasolkę obrać i pokroić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy. Dodać przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Chwilkę smażyć aby czosnek puscił aromat a następnie dodać pomidory z puszki. Dodać słodką paprykę oraz oregano, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę wszystko razem aby smaki się wymieszały. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać ugotowaną fasolkę i ponownie wymieszać. Fasolkę podawać przybraną świeżymi listkami oregano.


3 komentarze: